Jak można poprawić zyski restauracji?

Dzięki niewielkim marżom w branży restauracyjnej nie ma miejsca na błędy, należy zatem znaleźć sposoby na zwiększenie rentowności restauracji.

Śledzenie tygodniowych danych operacyjnych pozwala monitorować przychody i wydatki oraz wcześnie identyfikować problemy. Nawet jeśli współpracujesz z księgowym lub doradcą finansowym, potrzebujesz systemów, które zapewnią im dokładne i aktualne dane.

Jak można poprawić zyski restauracji?

Wiele lokali serwuje smaczne i niedrogie posiłki

W przeciwieństwie do kosztów stałych, takich jak czynsz, możesz obniżyć koszty składników, jeśli koszty ich zakupu są zbyt wysokie. Oceń swoje przepisy, aby sprawdzić, czy tańsze składniki będą równie smaczne. Współpracuj z dostawcami żywności, aby znaleźć tańsze alternatywy. Zaangażuj również swoich pracowników w oszczędność kosztów. Jeśli klienci nie kończą niektórych przystawek, poproś szefa kuchni o zmniejszenie wielkości porcji. Okresowo przeglądaj swoje menu i oceniaj, które pozycje zachować, a które wycofać. Oceń każdy element menu na podstawie popularności i rentowności.

Potencjalni klienci badają restauracje w mediach społecznościowych, więc upewnij się, że jesteś obecny na Instagramie lub Facebooku. Opublikuj zdjęcia swojej restauracji, terenów na świeżym powietrzu i przystawek. Jeśli masz oferty specjalne, zniżki lub wydarzenia związane z happy hour, opublikuj je w mediach społecznościowych. Zachęć zadowolonych gości do wystawiania recenzji, ponieważ zachęci to inne osoby do odwiedzania lokalu. Warto również umożliwić klientom zamawianie jedzenia lub dokonywania rezerwacji stolików online.

Na stronie https://www.orlygastronomii.pl/city-9264-bialystok znajdziemy popularne i nagradzane lokale gastronomiczne w Białymstoku, które warto odwiedzić i spróbować serwowanych tam potraw. Orły Gastronomii to coroczny konkurs, w którym mogą wziąć udział restauracje, bary i food trucki z całego kraju. Nagrody i wyróżnienia otrzymują każdego roku najlepsze lokale w różnorodnych kategoriach, muszą jednak oferować swoim gościom coś więcej, niż tylko smaczne jedzenie i sympatyczną obsługę.